Over de dirigent

 

Sinds 2012 is Marcel den Dulk dirigent van de Cantorij Monnickendam. Marcel den Dulk studeerde Koordirectie, Kerkmuziek en Schoolmuziek aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Zijn leermeesters waren o.a. Frans Moonen, Lucas Vis en Barend Schuurman.

Als dirigent van oratoriumkoren heeft hij belangrijke koorwerken uitgevoerd, waaronder de Hohe Messe, de Matthäus Passion en het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach, het Requiem van W.A. Mozart, het Requiem van L. Cherubini, de Messiah van G.F. Händel, L. van Beethovens Messe Solemnelle, G. Puccini's Messa di Gloria en werken van R. Vaughan Williams, B. Britten, J. Rutter, Fr. Poulenc en M. Duruflé. Ook voert hij bekende werken uit met projectkoren, die dankzij zijn enthousiasmerende leiding in zeer korte repetitieperioden kunnen worden ingestudeerd.

Naast zijn directiewerkzaamheden componeert en arrangeert hij liederen, en werken voor instrumentale ensembles. Concertreizen maakte hij onder meer naar een aantal Europese en Canadese steden en trad hij op als dirigent en organist voor de IKON radio en tv.

Marcel vertaalde de Johannes Passion van J.S. Bach in het Nederlands. De première van deze Nederlandstalige versie vond plaats in maart 2012 in het Concertgebouw te Amsterdam. 

Als docent stemvorming en muziektheorie geeft hij workshops zangtechniek voor koorzangers en ondersteunt hij koren als vocal coach. Regelmatig geeft hij lezingen over grotere koorwerken zoals de Matthäus Passion van J.S. Bach.